Σχετικά με εμάς

Κάθε καλοκαίρι διακοπές στον Αρχάγγελο Ρόδου, στο σπίτι του παππού Στέφανου και της γιαγιάς Μαρίας και πάντα μαζί με το βιολί μου. Είχα μάθει από τη γιαγιά μου ότι ο προπάππος μου Μανόλης έπαιζε βιολί στους γάμους και τα πανηγύρια του χωριού και έβλεπα το βιολί του κρεμασμένο στον τοίχο της αποθήκης. Η θήκη του σκονισμένη… η γιαγιά δε μας άφηνε ποτέ να το αγγίξουμε. Ήμουν δώδεκα χρονών όταν την είδα να το ξεκρεμάει από τον τοίχο: “Αυτό το βιολί είναι του προπάππου σου, σου το δίνω και φρόντισε να το τιμήσεις.” Συντροφιά με το βιολί του προπάππου μου έφτασα μέχρι το πτυχίο.

Τα ξαναθυμήθηκα όλα αυτά όταν η οικογένειά μου πρότεινε ν’ αναλάβω τη διαχείριση των αρχαγγελίτικων σπιτιών της γιαγιάς. Δέχτηκα με συγκίνηση.

Το όνομά μου είναι Μαρία Δαμιανού.

Είμαι βιολονίστα με σπουδές στην Ελλάδα και την Ολλανδία.

Από το καλοκαίρι του 2014 ανοίγω τις πόρτες των φιλόξενων αρχαγγελίτικων σπιτιών της γιαγιάς μου και σας προσκαλώ ...

Συνεργάτες μου στο εγχείρημα αυτό είναι:

Η Χαρίκλεια Νέστορος, θεολόγος Msc, με ειδίκευση και εμπειρία σε πολιτιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τοπικής ιστορίας. Είναι υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τους μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων και για το πολιτιστικό πρόγραμμα: “…ζώντας σ’ ένα σπίτι – λαογραφικό μουσείο” που απευθύνεται στους εκάστοτε ενοίκους των σπιτιών.

Η Χρυσαφίνα Ψαρρά, μοδίστρα της αρχαγγελίτικης παραδοσιακής, γυναικείας και ανδρικής, φορεσιάς και ξεναγός των μαθητικών ομάδων.