Τα σπίτια

"... Η πόρτα των καμαρικών σπιτιών ανοίγει και η ομορφιά σε γεμίζει και ξεχειλίζει, η έκπληξη του "πλατελότοιχου"! Τα ζωγραφιστά πιάτα που συνόδευαν την αρχαγγελίτισσα νύφη στο καινούριο της σπιτικό, με τον μεγάλο καθρέπτη στη μέση και τις οικογενειακές φωτογραφίες.

Μα γιατί τόσα πολλά πιάτα; Η ομορφιά δεν έχει "γιατί" απλά "σε σώζει"!

Το "άνοιγμα" των καμαρικών στον κόσμο στοχεύει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης λαϊκής, πολιτιστικής κληρονομιάς του Αρχαγγέλου Ρόδου μ' έναν ξεχωριστό τρόπο: "ζώντας σ' ένα καμαρικό σπίτι - λαογραφικό μουσείο"..."

... η κληρονομιά μας

Αρχάγγελος

"Στενά φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρά αρχαγγελίτικα καμαρικά σπίτια με περίτεχνες αυλόπορτες και ξυλόφουρνους στις αυλές... Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου αρχαγγελίτικου ψωμιού κάθε Σάββατο, οι φιλόξενοι Αρχαγγελίτες/τισσες που κρατούν αναλλοίωτη την ντοπιολαλιά και τα έθιμα, όλα συνθέτουν μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Ο Αρχάγγελος έχει και όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης. Συχνή συγκοινωνία με την πόλη της Ρόδου, τα γύρω χωριά και τις παραλίες. Τράπεζες, ταχυδρομείο, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, Κέντρο Υγείας, φαρμακεία...

... ο τόπος μας

Οι δράσεις μας

Ανάβουμε τον ξυλόφουρνο της αυλής και ψήνουμε παραδοσιακό αρχαγγελίτικο ψωμί και τοπικά φαγητά.

Μαθαίνουμε τ' αρωματικά φυτά και βότανα της Ρόδου στον κήπο των καμαρικών και κατασκευάζουμε κηραλοιφές και καλλυντικά από αυτά.

Οι μαθητές/τριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων γνωρίζουν το αρχαγγελίτικο καμαρικό σπίτι συμμετέχοντας σε ανάλογα πολιτιστικά προγράμματα.

... περισσότερα