Ρόδος

Ρόδος ένας ευλογημένος τόπος, λουσμένος στο φως του ήλιου και τριγυρισμένος από το μπλε της θάλασσας, σε αποχρώσεις που σε εκπλήσσουν. Η ελληνική μυθολογία τη θέλει ως το αγαπημένο νησί του Θεού Ήλιου, που το κέρδισε μετά τη νίκη του Δία και των υπόλοιπων Ολύμπιων θεών με τους Γίγαντες και τους Τιτάνες. Η Ρόδη, κόρη του Ωκεανού και γυναίκα του Θεού Ήλιου λατρευόταν στο νησί και με τα ονόματα Αλία και Λευκοθέα.

Στο φυσικό κάλλος του νησιού εγγράφεται η πανάρχαια ιστορία του, από τη Νεολιθική Εποχή με τους Κάρες, τους Φοίνικες και τους Μινωϊτες Κρήτες, ως πρώτους κατοίκους, και αργότερα τους Μυκηναίους Αχαιούς και τους Δωριείς. Στην αρχαιότητα χωριζόταν σε τρεις φημισμένες πόλεις-κράτη: τη Λίνδο, την Κάμειρο και την Ιαλυσό. Το 408π.Χ. ιδρύθηκε η πόλη της Ρόδου. Συγχρόνως εμφανίζονται λαμπρά ονόματα, ο Κλεόβουλος, ένας από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας και ο πολυολυμπιονίκης Διαγόρας.
Στους Μακεδονικούς και Ελληνιστικούς χρόνους και αργότερα κάτω από την επιρροή των Πτολεμαίων της Αιγύπτου η Ρόδος συνεχίζει να ακμάζει, ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, υψώνεται σε ανάμνηση της νίκης ενάντια στον Μακεδόνα στρατηγό Δημήτριο τον Πολιορκητή.

Στους Βυζαντινούς χρόνους αποτελεί περιζήτητο νησί πολλών επιδρομέων. Οι Πέρσες, οι Σαρακηνοί και οι Σταυροφόροι προκαλούν στο νησί μεγάλες καταστροφές. Από το 1309 έως το 1522 η Ρόδος βρίσκεται υπό την κατοχή των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και αποτελεί σπουδαίο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσόγειου. Την εποχή αυτή χτίζεται η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Το 1522 η Ρόδος υποτάσσεται στους Τούρκους και το 1912 στους Ιταλούς.

Το Μάρτιο του 1948 η Ρόδος και όλα τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν οριστικά με την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου www.rhodes.gr.